Szemét – elegánsan szőnyeg alá sepri a kormány

A kidobott hulladékmennyiség függvényében történő fizetési rendszer bevezetéséről döntött a román kormány . Deklarált céljuk a szelektív hulladékgyűjtés, illetve az újrahasznosítás ösztönzése, az Annyit fizetsz, amennyit szemetelsz elv alapján. Ellenben a helyi viszonyokat is figyelembe véve, az intézkedés visszafelé sülhet el és az illegális szemétlerakatokat duzzaszthatja.

14A kormányrendelet – a körülményektől eltekintve -, elméletben helyénvaló és az intézkedés üdvözlendő. A sok hulladék nagy probléma és vitathatatlan, hogy a nem létező a legjobb szemét. Az is egyértelmű, hogy az emberek szeretnek kevesebbet fizetni. Tehát, ha kevés a szemeted, kevesebb szemétdíjat fizetsz, így ösztönzünk arra, hogy kevesebb szemetet termelj. Logikus. Csakhogy a mindennapi romániai gyakorlat éppen a visszájára fordíthatja a valós hatást.

Jelenleg is elterjedt gyakorlat a szemét patakmedrekbe, erdőszélekre, félreeső helyekre való kihordása. Illegális, de széleskörűen bevett és társadalmilag elfogadott, vagy legalábbis megtűrt szokás ez. Még azokban az esetekben is előszeretettel alkalmazott gyakorlat, amikor a szemétszállító bármennyi szemetet elszállítana ugyanazért – az így is, úgy is kifizetendő – szemétdíjért.

Szégyenszemre mindenki láthatja, hogy szeméttel van tele minden patak, faluhatár és város széle. A jelenség annyira általános és megszokott, hogy már szinte természetes. A tettesek igen ritkán kerülnek kézre és akkor is többnyire megússzák egy figyelmeztetéssel. A legtöbb esetben azonban – az amúgy is ritka feljelentések nyomán -, csak a területileg illetékes polgármesteri hivatalokat tudják számon kérni, akik közpénzből fizetik a bírságot. Az ördögi kör ezzel bezárul: a megbotránkoztatott adófizető feljelent, a köztisztviselő büntet, a bírságot közpénzből kifizetik. Mindenki veszít, a szemetelő pedig megússza.

De ha eddig az illegális szemétlerakást legalább anyagi motiváció nem bátorította széleskörűen, hát ezután majd fogja. Ugyanis, ha nem a szemétszállító cég viszi el a szemetet, hanem “Józsi letalicskázza az árokba”, akkor kevesebb szemétdíjat kell majd fizetni. Sőt, ez a szemét papíron nem is fog létezni és így a statisztikai adatokat is javítja. Ezért a kormány jelenlegi intézkedése nemhogy megoldaná a hulladékproblémát, hanem tovább súlyosbíthatja: még több szemét kerülhet a statisztikákból az illegális lerakókba.

A helyzet annál is súlyosabb, mivel a szemetelés a legelemibb, leglátványosabb és legismertebb környezeti probléma Romániában évtizedek óta. Ezért méltán elvárná az ember, hogy a döntéshozók és az állami intézményrendszer a legkomolyabban foglalkozzon vele: jól átgondolt stratégiával, a szemléletformálás, a szelektív hulladékbegyűjtő infrastruktúra és az újrahasznosító ipar támogatásával, az átfogó törvényi szabályozás megteremtésével, hatékony intézkedésekkel és szigorú ellenőrzésekkel-büntetésekkel javítson a helyzeten.

Ehelyett most is egy, a helyi viszonyokat teljesen figyelmen kívűl hagyó, sürgősségi kormányrendelettel igazítják hozzá a hazai törvénykezést az európai irányelvekhez (2008/98/EK ). Többek között (értsd elsősorban) azért, hogy nehogy még egy kötelezettségszegési eljárást varrjon az Európai Bizottság Románia nyakába, mint ahogy a kormány közleménye is megemlíti.  A papírforma ezzel megvan, a statisztika is javul, de a szemét az marad, igaz a szőnyeg alatt.

Kovács Zoltán Csongor,
Zöld Erdély Egyesület

Advertisements

About zolderdely

A Zöld Erdély Egyesület arra törekszik, hogy a fiatalok oktatása, képzése valamint az idősebb generációk tájékoztatása révén hozzájáruljon egy környezettudatos társadalom kialakulásához, ugyanakkor támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely a környezetvédelmi mozgalom hasznára válik vagy Erdély fenntartható fejlődését célozza meg.
This entry was posted in Közlemény, Magyarul and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s